maanantai 16. heinäkuuta 2012

Ruohoa näkyvissä!

Viikko sitten lauantaina pihaa oli muokattu tarpeeksi, jotta pääsimme ostamaan ruohonsiemeniä. Ennen "siemennystä" tarkistimme netistä, miten ruoho pitäisi istuttaa ja tuntui siltä, että se on mahdoton tehtävä! Tehtävälista on pitkä ja tarvittavat välineet ovat ainakin allekirjoittaneelle lähes tuntemattomia. Mies oli kuitenkin tehnyt pihan eteen enemmän kuin olin tiennytkään ja tarvittavaa kalustoa oli löytynyt naapurustosta.

Tällainen ohje oli K-raudan sivuilla:

Ojitus 
Nurmikon perustaminen alkaa ojituksella. Huolehdi salaojilla sekä pintaojilla ja viemäröinnillä, ettei tontilla seiso vettä nurmikkoalueella. Ota ojituksessa huomioon seuraavat seikat:
  1. Katolta valuvat sadevedet
  2. Tontilta valuvat pintavedet
  3. Tontin ympäristöstä valuvat pintavedet
  4. Pohjaveden korkeus.
Minne vedet voit sitten ohjata? Tästä asiasta on hyvä keskustella myös naapurin kanssa varsinkin, jos naapurin tontti on alempana. Hänen voi olla joskus vedenpaisumuksen hetkenä vaikea ymmärtää, että vesi virtaa vain alaspäin. Onnistunein tulos saavutetaan, kun toimitaan luonnon ehdoilla, ja hyväksytään sade- ja sulamisvedet osaksi pihaa. Jos ne vuodesta toiseen ovat viedä nurmikon mennessään, niin tehdään vedelle oma kulkureitti, jottei sen tarvitse raivata sitä itse.

Nurmikon kasvualustan perustaminen
Pohjamaa tasataan nurmikon tulevaan muotoon. Pohjamaan päälle tehdään nurmikkoa varten mahdollisimman tasavahva kasvualusta, jota varten on tarvittaessa ajettava tontille lisämultaa. Sopiva kasvualustan paksuus on 20–40 cm. Jyrsin on tarpeen maan muokkauksessa. Nurmikko tarvitsee vettä läpäisevän ja ravinteita pidättävän kasvualustan.
Savi- ja hiesumailla tee näin:
  1. jyrsi pohjamaan pinta rikki
  2. levitä päälle 5 cm hiekkaa, joka jyrsitään pohjamaan sekaan
  3. levitä päälle turvetta, kompostia tai muuta humuspitoista
    maata 3–5 cm
  4. levitä maanparannuskalkki valmistajan ohjeen mukaan
  5. levitä peruslannoitus valmistajan ohjeen mukaan
  6. jyrsi kaikki hyvin tasaiseksi maa-ainekseksi
Hyvä puutarhamaa sinänsä on usein käyttökelpoista nurmikon kasvualustaksi, mutta rikkaruohot pitää talikolla kääntämällä poistaa siitä. Hiekan lisääminen parantaa kasvualustan läpäisevyyttä ja on humuspitoiselle maalle hyväksi. 

Kasvualustan tiivistäminen
Kasvualusta on tiivistettävä huolella ennen viimeistä tasausta kylvöksen edellä. Jos tiivistämisessä fuskataan, nurmikko painuu vuosia epätasaisesti. Muodostuu kumpareita, joista leikkuuterä leikkaa kaiken pois mullat mukaan lukien ja jää painanteita, joissa vesi seisoo.
Kunnolla kantapäillä tallaamalla painuvat pienetkin pehmeät kohdat. Jyrä ei sovi tähän työvaiheeseen. Talkoilla homma voi olla jopa hauskaa! Kasvualustan voi valmistaa tähän pisteeseen myös syksyllä ja antaa talven lumien viimeistellä tiivistäminen.

 
Kasvualustan tasoittaminen
Tiivistetty kasvualusta haravoidaan mahdollisimman kevyellä ja leveällä haravalla. Kivet ja roskat sekä risut poistetaan.

Nurmikon kylväminen
Kylvön voi suorittaa varhain keväällä, elokuussa tai ennen lumentuloa. Jos on suuri ala kylvettävänä, niin alue jaetaan muutamaan samansuuruiseen lohkoon, samoin siemenet.
Kylvämiseen on valittava mahdollisimman tyyni ilma. Pienellä tuulella nurmikko kylvetään niin, että tuuli käy kylväjän selän takaa. Liian tiheä kylvös on tarpeetonta tuhlausta, mutta ohjeiden mukainen siemenmäärä on alueelle kylvettävä, sillä rikkaruohot leviävät liian harvaan kylvettyyn nurmikkoon. Kalliimmat siemenlaadut muodostavat käyttöä paremmin kestävän nurmikon.

 
Siemenen multaaminen
Kylvön jälkeen siemen mullataan leveällä haravalla mahdollisimman maanpinnansuuntaisin pitkin vedoin. Työasento on raskas, joten voit tehdä tätä ja kevyempää kylvämistä vuoron perään alue kerrallaan, niin jaksat paremmin. Siemeniä on haravoinnin jälkeen paljon maanpinnalla, mutta ne painuvat jyrätessä maahan.
Kylvöksen tiivistäminen
Multauksen jälkeen maanpinta tiivistetään kevyesti, jotta maassa oleva kosteus ei pääsisi haihtumaan niin helposti. Tasainen lapio soveltuu tähän työhön hyvin, jos jyrää ei ole käytettävissä. Myöhään syksyllä ei kylvöksen pintaa tiivistetä. Jyrä helpottaa tiivistämistä. Jyräys tehdään kuljettamalla jyrää suoria vierekkäisiä kaistoja pitkin alueen laidasta laitaan. Jos maassa riittää kosteutta, ei ole syytä aloittaa kastelua. Mikäli kastellaan, maa ei saa kuivahtaa ennen ensimmäistä leikkausta yhtään kertaa tai kylvös on mennyttä.

Me emme laittaneet kalkkia, hiekkaa tai kompostia, emme myöskään lisänneet uutta multaa. Pihalle levitetty ruokamultakerros sai riittää. Lisäksi ohjeiden vastaisesti levitimme siemenet HEINÄkuussa ja tuulisella ilmalla! Näistä rikkeistä huolimatta pihalla vihertää, 1 viikko ja 2 päivää siemennyksestä. Nurmikosta tulee ihan varmasti epätasainen aluksi eikä se kasva joka paikkaan.

Meitä ei siis ole sateet juuri haitanneet nyt kun siemenet on saatu levitettyä! :) Kuivalla ilmalla ollaan kasteltu nurtsia letkulla ja siinä kyllä vierähtää muutama tovi... Me ostettiin sadetin, mutta se ei toiminut toiveiden mukaan ja siksi kastellaan letkulla, jonka päähän on teipattu leveä kastelukannun pää.

Tässä muutama kuva:



Sadetin toimi hetken..


Tämän kuvan otin eilen illalla...


.. ja tämän tänä aamuna. :) Ruohoseos on Bauhausista, 2x10kg säkkiä meni meidän pihalle. Lannoitteeksi saatiin appiukolta Kevätviljan y:tä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti